Викрадення прибульцями чи дорожній гіпноз? Чому ми «телепортуємося» під час поїздки

Якщо ваш приятель за келихом п’ятничного пива розповість вам, як він раптово телепортувався за кермом свого автомобіля на кілька кілометрів вперед або «втратив» кілька хвилин чи годин у дорозі, не поспішайте крутити пальцем біля скроні або дзвонити знайомому уфологу – вашого друга не викрадали іншопланетяни, він не божевільний і, звичайно, нікуди не телепортувався. Імовірно, він зіткнувся з рідкісним та дивним явищем – дорожній гіпноз.

Що за явище?

Дорожній гіпноз, гіпноз шосе або водіння в режимі поза увагою – один із різновидів трансу, занурившись у який водій досить довгий час може вести транспортний засіб, адекватно реагувати на зовнішні події, але при цьому не може згадати минулі події. Мозок водія на несвідомому рівні може обробляти інформацію, що відноситься до керування автомобілем та ситуації на дорозі.

Деякі водії повідомляють про слухові та візуальні галюцинації, що виникають у стані глибокого дорожнього трансу. Однак, ця інформація потребує перевірки та подальшого вивчення.

Історія вивчення дорожнього гіпнозу

Ймовірно, дорожній гіпноз виник разом із поширенням автомобілів та розвитком автострад та шосе. Ідея про те, що одноманітний краєвид за вікном та монотонне миготіння перед очима дорожньої розмітки можуть викликати стан трансу, виникла на зорі ХХ століття – у 1921 році.

У 1929 році була опублікована стаття «Сон з відкритими очима» (Sleeping with the Eyes Open). У ній висловлювалося припущення, що водії можуть засипати за кермом з розплющеними очима.

Перша спроба пояснити деякі дивні аварії появою дорожнього гіпнозу у водіїв датована 1950 роком, а безпосередні дослідження цього феномену – на початку 1980-х років.

Одноманітний пейзаж та пряма дорога без віражів збільшують ризик виникнення стану дорожнього гіпнозу

Чому виникає гіпноз шосе?

Серед основних причин виникнення гіпнозу шосе (дорожнього гіпнозу, лихоманки білої лінії) виділяються втома водія, мигтіння перед очима білої штриховки розділової смуги, монотонні звуки та похитування автомобіля, а також усіма «улюблений» та всюдисущий стрес.

Також стан зміненої свідомості може виникнути в умовах, коли видається можливість вести автомобіль без інтенсивної концентрації уваги – на автострадах та шосе, де немає (або мало) автомобілів, перехресть та світлофорів.

Наявність у салоні автомобіля пасажирів, що сплять, чи самотність водія збільшує ймовірність занурення у дорожній гіпноз.

У результаті проведених експериментів встановлено, що на виникнення дорожнього гіпнозу впливає не так монотонність пейзажу за вікном, як передбачуваність ситуації, в якій знаходиться водій. В експериментальних умовах водій змушений був вести автомобіль у тумані (монотонний пейзаж за вікном), але стан дорожнього гіпнозу у водія не виникало.

Блики світла та мигтіння перед очима водія білих штрихів розділової смуги сприяють виникненню дорожнього гіпнозу

Чим небезпечний дорожній гіпноз?

Водій у стані дорожнього гіпнозу хоч і може вести автомобіль, але не може швидко та адекватно реагувати на несподівані ситуації, що виникають на дорозі. Цей факт, імовірно, збільшує ризик виникнення дорожньо-транспортних пригод. Водій може мати тенденцію до прискорення руху машини.

Вважається, що дорожній гіпноз є ознакою сильної втоми водія і може стати першим етапом сну за кермом. Водій не усвідомлює ні власної втоми, ні того, що він засинає за кермом.

Завдяки дослідженням вдалося виявити симптоми дорожнього гіпнозу у водія:

  • очі водія напівприкриті або примружені;
  • водій робить помилки при керуванні автомобілем;
  • закочуються очі;
  • водій уважно дивиться на дорогу, а голова його нахилена вперед;
  • водій раптово робить різкий рух головою.

Як попередити виникнення трансу

У ході дослідження встановлено, що стан дорожнього гіпнозу найчастіше виникає на дорогах із високоякісним покриттям та на дорогах, де немає різких поворотів. Тому ділянки дороги з високоякісним покриттям чергуються з ділянками, що викликають відчутну вібрацію, наприклад ділянками з покриттям з великого щебеню.

Монотонний пейзаж за вікном розбавляється установкою на узбіччі або вздовж траси яскравих і незвичних декоративних елементів. Мости або стовпи біля трас фарбуються в яскраві кольори, щоб привернути увагу водія.

Також водіям рекомендується періодично змінювати напрям погляду з розділової смуги на, наприклад, узбіччя або пасажира. Корисним буде поговорити з пасажиром для підвищення уваги у водія, а якщо водій перебуває в машині один – поговорити вголос із самим собою.

Через те, що дорожній гіпноз може передувати сну за кермом, за перших ознак сонливості або втоми водію рекомендується зупинити машину і відпочити або зробити легку розминку.

Дехто вважає, що жування сухофруктів або жувальної гумки знижує ризик виникнення дорожнього гіпнозу.

І нарешті, найдієвішим способом уникнути трансу вважається зупинка кожні три години монотонного водіння, навіть якщо водій не відчуває втоми.

Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.